Nyt lavpunkt for menneskerettigheder i Cambodja
printer
Det går den forkerte vej med menneskerettighederne i Cambodja.

For knap to uger siden blev fire medarbejdere fra Folkekirkens Nødhjælps samarbejdspartner ADHOC arresteret under beskyldninger om at have hjulpet den fængslede oppositionsleder Kem Sokha.

Naly Piloge er direktør for LICADHO, en af Cambodjas ældste menneskerettighedsorganisationer og en anden af Folkekirkens Nødhjælps samarbejdspartnere. Hun støtter op om ADHOC.

”Anklagerne er åbenlyst politisk motiverede og et direkte angreb mod dem, der tjener de mennesker, som bliver ofre for Cambodjas regering”, siger Naly Pilorge.

”De tiltagende angreb er en alarmerende stramningen af den løkke, der er lagt rundt om civilsamfundet, og dem der arbejder for at opretholde menneskerettighederne. Det er tydeligt, at regeringens endegyldige mål er at få total kontrol op mod valgene”.

Oppositionslederen Kem Sokha er arresteret i forbindelse med en påstået sexskandale. De fire medarbejdere fra ADHOC er under anklage for at have bestukket den formodede elskerinde til at benægte affæren.

ADHOC har forklaret, at medarbejderne blot har leveret deres sædvanlige juridiske rådgivning til en anklaget, som bad om hjælp, og gav hende et beløb svarende til 1.300 danske kroner til at dække rejse- og madudgifter i forbindelse med efterforskningen. ADHOC ser arrestationerne som en eskalering af regeringens overgreb mod civilsamfundet i forbindelse med de kommende valg og gengældelse for den støtte, som menneskerettighedskæmperne har givet i en politisk følsom sag.

Sort mandag

I denne uge blev yderligere fire NGO-medarbejdere og fire aktivister arresteret under en 'Sort Mandag-protest' i Cambodjas hovedstad Phnom Penh. Det var den første event i en kampagne for at løslade medarbejderne fra ADHOC.

Blandt NGO-medarbejderne var tre medarbejdere fra LICADHO – heriblandt Vicedirektør Thav Kimsan. Politiet var mødt talstærkt op og gennemførte arrestationer tæt ved Prey Sar fængsel, hvor ADHOC-medarbejderne holdes fængslet, og hvor det var planlagt, at den fredelige demonstration skulle finde sted. De blev alle frigivet samme aften.

“Arrestationerne er endnu et åbenlyst misbrug af retssystemet med henblik på at skræmme civilsamfundet. Regeringen er så skræmt af demokrati, at den konstant opfatter udtryk for demokrati som opstand og bruger sin retorik til at knuse fundamentale frihedsrettigheder og bringe kritikere til tavshed”, siger Naly Pilorge.

Landechef Folkekirkens Nødhjælp Peter Bo Larsen er bekymret over regeringens hårdhændede metoder.

”Ethvert demokrati og enhver fredelig udvikling af et land er afhængig af, at der er nogen, der holder regeringen ansvarlig. Ud over at vi følger situationen og støtter vores partnere, opfordrer vi derfor den Cambodjanske regering til at stoppe arrestationerne af folk, der deltager i den offentlige debat og i stedet sikre, at cambodjanerne har mulighed for at gøre brug af de rettigheder, som den Cambodjanske grundlov faktisk garanterer dem”.

Situationen forværres

Siden Premierminister Hun Sen kom til magten for mere end 30 år siden, har Cambodian Peoples Party (CPP) regeret landet ud fra en klassik del og hersk-strategi ved at give materielle goder til eliten, som ellers muligvis ville udfordre styret, og ved at kontrollere alle andre gennem frygt, vold og arrestationer. Strategien har holdt oppositionen nede indtil det nationale valg i 2013, hvor Cambodian National Rescue Party (CNRP) fik rejste sig som oppositionsparti godt hjulpet på vej af de nye muligheder i de frie, sociale medier.

Regeringspartiet satte sidste år satte alt ind på at angribe oppositionen og forlange at dens leder, Sam Rainsy, skulle fængsles. I år er hans populære næstkommanderende, Kem Sokha, under angreb gennem anklager om part i en sexskandale.

De næste lokalvalg skal finde sted om et år og i 2018 venter det nationale valg. Det har fået regeringspartiet til at stramme grebet og lovgivere, Facebook-brugere, bloggere, og menneskerettigheds-observatører er blevet arresteret, en embedsmand fra FN er blevet anklaget og en politiske analytiker bliver sagsøgt for bagvaskelse af CPP. Mere end 20 mennesker er blevet fængslet i denne valgperiode.

Kilde: Folkekirkens Nødhjælp

Skrevetd.  14-05-2016 21:00 14/05-2016 21:00 1033  Fremvisninger 1033 Fremvisninger  1 Kommentar 1 Kommentar


  Kommentarer
1 #1 Admin d. 16 May 2016 09:30:19

Se nærmere HER
  Kommentér
Du skal logge ind for at kommentere.